A
L
T
E
R
N
A
T
I
V
A
       
A
C
A
D
E
M
I
C
Ă
Publicatie electronica de atitudine si initiativa civica si profesionala
Despre GRAUR

Campania pentru integritate academica. Campania antiPlagiat        Ghinesbuca haiducilor si haiduciilor contra civilizatiilor

13 octombrie 2006

Ce este şi ce doreşte Alternativa Academică?

Prof.Univ.Dorin Isoc, dr.ing, E-mail personal:Dorin.Isoc@yahoo.com , Web profesional: http://users.utcluj.ro/~isoc. Blog: http://dorinisoc.blogspot.com
Iniţiatorul Indexului Operelor Plagiate www.plagiate.ro
Alternativa Academică este o publicaţie care se pune la îndemâna tuturor membrilor comunităţii academice, cadre didactice sau studenţi, precum şi a tuturor absolvenţilor de studii superioare care doresc să-şi exprime punctele de vedere asupra şcolii cu toate nivelurile ei, asupra Reformei şi nevoilor şcolii, asupra societăţii şi perspectivelor evoluţiei ei.

Este Alternativa Academică necesară? Neîndoios, da!

Anul 1989 a însemnat începutul trecerii de la învăţământul superior centralizat la universitatea autonomă.
Nu am avut specialiştii care să ne facă decentralizarea şi autonomizarea  aşa că am dorit să o facem noi.
Nu ştiam ce înseamnă reforma dar ne-am angajat să o facem.
Nu ştiam ce înseamnă reforma dar fiecare s-a găsit chemat să o facă.
Am ales să o facem cu sufletul şi puţini sunt aceia care alături de suflet au avut şi cunoştinţele necesare.
Pentru început ne-am ales conducătorii. I-am ales prin vot deschis. I-am ales cum o ştiam, iar ceea ce a ieşit a fost tot o structură politică. Tot un fel de pcr dar mai nou şi cu speranţe.
Ne-am declarat apolitici, dar tot pe baze politice am ales. Nu mai exista pcr dar am făcut noi partidele noastre, nu neapărat înregistrate, dar cu interese bine definite.
Pentru că ”Cine nu este cu noi este împotriva noastră!… … „
Ce conta că universitatea nu era a noastră! Dacă avem posibilitatea să alegem, dacă am ales şi alesul s-a ales atunci ai noştri sunt la putere!
De aceea ”Cine nu-i cu noi, este împotriva noastră!… … „
Si atunci reforma s-a identificat cu planul alesului. Tot ce face şi gândeşte alesul este reformă. Alesul nu face reforma, alesul este reforma!
Rezultatele sunt pe măsură: pe ansamblu a învins dezintegrarea. Pe ansamblu, reforma s-a dovedit o simplă continuare a  modului de a gândi comunist în toate componentele sale.
Deosebirile sunt puţine.
Ne spunem ”domnule„ şi am eliminat  şedinţele de partid unde prezenţa fiecăruia era urmărită ca un important criteriu al competenţei profesionale.
Avem un buget de stat dar invocăm autonomia pentru a-l cheltui aşa cum dorim, adică pe salarii şi pe alte drepturi salariale. Mai cerem celorlalţi membri ai societăţii să nu ne controleze.
Refuzăm să dăm socoteală cuiva şi desconsiderăm şi mai mult legea. Asta nu ne împiedică să fim ipocriţi şi să vorbim cu voce tare despre supremaţia legii.
Vorbim despre învăţământ modern, dar facem totul să întărim şcoala sovietică pe care o avem în sânge.
In aceste condiţii ”Cine nu-i cu noi, este împotriva noastră!… … „
Cei care nu sunt cu alesul, sunt cei care-l supără pe ales.
Ei trebuie neapărat reeducaţi!
Trebuie reeducaţi fiindcă ei vor să ştie prea multe, ei vor să strice liniştea aleşilor. Ei îşi permit să gândească. Ei comit delictul de a gândi. Ei vor să fie liberi. Adică ei vor să nu dea socoteală aleşilor şi să nu aplaude faptele şi vorbele aleşilor. Ei îi supără pe aleşi.
Acum singura lege este „Cine nu-i cu noi este împotriva noastră!… … ”
In lipsa fostului comitet municipal şi judeţean de partid, cei ajunşi pe funcţii de conducere prin vot „democratic” şi prin veritabile, concursuri de împrejurări şi-au demonstrat în scurt timp anti-competenţa lor managerială. In locul competenţei şi a spiritului critic, aceşti au ales imediat ceea ce ştiau să facă dintotdeauna: presiunea psihologică şi lupta ”partinică„ pentru anularea oricărei manifestări a libertăţii de expresie.
Cei aleşi ”în mod democratic„ şi-au dat seama că există avantaje la care înainte nici nu au sperat. Au găsit poziţii şi titluri onorifice, turism academic, influenţă şi bani pe care să-i poată dirija în mod discreţionar şi ”semilegal„ înspre cei care îi sprijină. Cei care ”tac în mod inteligent„ sau aplaudaci nu au fost uitaţi. Cu toţii trebuiau să facă cvorumul acolo unde deciziile potrivite trebuie să treacă în forma pritocită de prea-înţelepţii şi atoateştiutorii aleşi. Orice critică sau alternativă se include la capitolul ”opoziţie„.
In noua democraţie originală ”Cine nu-i cu noi este împotriva noastră!… … „
Funcţiile la care au ajuns aleşii trebuiau păstrate cu orice preţ.
Si atunci, primele piedici vizate au fost acele nuclee care ar fi putut să facă faptele lor transparente. Nu era normal ca astfel de nuclee să existe. Nu era normal ca astfel de nuclee să se coaguleze. Libertatea de opinie trebuia să fie manifestată numai sub ”controlul desăvârşit al organelor alese„. Adică adunări publice, cu prezenţă controlată,  în săli bine organizate, unde să se poată manifesta întreaga frustrare, dar numai în mod centralizat şi, mai ales, fără efecte.

Din nou, ”Cei care nu sunt cu noi, sunt împotriva noastră!… … „
Nu ne este necesară libertatea de expresie, nu ne este necesar spiritul critic, nu ne este necesară transparenţa!
Cui i-ar fi necesară libertatea de expresie? Cui i-ar fi necesară critica? Cui i-ar fi necesară transparenţa?
Intrebări cu totul retorice, la care se adaugă presiunea lumii civilizate: oamenii liberi există acolo unde libertatea de expresie este neîngrădită!
Unde te poţi manifesta când orice formă de manifestare este subminată? Cum te poţi manifesta când orice persoană indezirabilă este ”prelucrată„ cu metodele securităţii comuniste şi ale partidului unic pentru a fi adusă la tăcere? Cum te poţi manifesta dacă numai cei aleşi au drept de acţiune şi credibilitate?
Asociaţia GRAUR - Grupul  pentru reformă şi alternativă universitară, fondată la Cluj Napoca în 2004, pune la dispoziţia celor care îşi înţeleg obligaţiile civice, o publicaţie, un vector purtător care se numeşte Alternativa Academică.

De ce Alternativă?

Alternativă pentru că progresul nu se poate promova cu partide unice, cu idei unice, cu cetăţeni slugarnici sau îngenunchiaţi şi cu oameni hăituiţi şi terorizaţi.
Alternativă pentru că numai prin alternative se pot compara soluţii pentru aceleaşi proiecte, probleme şi provocări.
Alternativă pentru că o nouă generaţie care să crească oameni liberi trebuie să găsească diversitate, să poată alege, să poată gândi, în mod natural, în diversitate.
Alternativa Academică stimulează schimbul real de idei, stimulează cunoaşterea realităţii, stimulează transparenţa, luptă împotriva corupţiei, a incompetenţei, a falselor valori.
Alternativa Academică salută tot ce este valoros, salută tot ce este curajos, salută tot ce anunţă noul.
Alternativa Academică doreşte să devină o punte pentru toţi cei care au ceva de spus, pentru toţi cei care au o opinii şi argumente.
Alternativa Academică se pune la dispoziţia oamenilor liberi, la dispoziţia oamenilor cu cugetul tânăr, fără nici un fel de discriminare.
Alternativa Academică se angajează să circule în toate mediile unde opiniile, argumentele şi poziţiile noastre trebuie cunoscute şi pot determina schimbarea. Nu dorim orice schimbare de dragul schimbării ci dorim aceea schimbare perpetuă care stimulează progresul şi care este necesară aşezării pe făgaşul normalităţii.
Cine nu este cu noi, poate fi oricand cu noi … … .
Cine nu este cu noi, poate fi mai valoros ca noi … …
Cine nu este cu noi, poate fi o alternativă pentru noi şi pentru toţi … …