G R A U R
Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară
Proiectele noastre
Indexul Operelor Plagiate
Alternativa Academica
Contact
Societatea civilă are dreptul să se manifeste acolo unde statul, prin reprezentanţii săi, nu poate, nu ştie sau nu vrea să intervină sau să acţioneze.

Intervenţii civice


Intervenţie civică nr.16/2018

Intervenţie iniţiată în cadrul proiectului:
„Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie, fără poluare, fără contrafacere”
Legitimitatea intervenţiei:
Academia Română este o instituţie a statului român. Instituţia funcţionează cu finanţare publică şi reprezintă pe fiecare cetăţean român. Este dreptul fiecărui cetăţean român să solicite respectarea integrităţii de către toţi membrii Academiei şi o cheltuire transparentă şi corectă a banului public.
Obiectul intervenţiei:
In condiţiile în care în Indexul Operelor Plagiate au fost documentate mai multe plagiate care o au printre autori pe dna Ecaterina Andronescu, asociaţia GRAUR consideră că ordinul „Steaua României” i-a fost acordat pe nemerit şi se impune de îndată retragerea ei.
Efecte sociale preliminate:
Alegerea preşedintelui Academiei trebuie să respecte principiile de integritate şi să aducă în fruntea instituţiei persoana care pe lângă calităţile profesionale impuse de standardele proprii să fie în afara oricărei suspiciuni de lipsă de integritate academică. Faţă de starea de fapt actuală se aşteaptă: a) Academia Română să-şi declare poziţia faţă de fenomenul plagiatului ajuns la cote alarmante în România. b) îndepărtarea din Academia Română a tuturor membrilor care se dovedesc a fi autori de scrieri plagiate sau realizate prin încălcarea standardelor academice. c) Deferirea către organele abilitate a tuturor cazurilor în care burse sau proiecte finanţate prin intermediul Academiei Române s-au soldat cu deturnări de fonduri prin raportarea de scrieri plagiate realizate prin încălcarea standardelor academice.
Faţă de starea de fapt actuală se aşteaptă: a) Academia Română să-şi declare poziţia faţă de fenomenul plagiatului ajuns la cote alarmante în România. b) îndepărtarea din Academia Română a tuturor membrilor care se dovedesc a fi autori de scrieri plagiate sau realizate prin încălcarea standardelor academice. c) Deferirea către organele abilitate a tuturor cazurilor în care burse sau proiecte finanţate prin intermediul Academiei Române s-au soldat cu deturnări de fonduri prin raportarea de scrieri plagiate realizate prin încălcarea standardelor academice. d)Retragerea de îndată a tuturor premiilor Academiei acordate pentru scrieri care prezintă fapte de plagiat sau au fost realizate cu încălcarea principiilor de etică universitară.
Evoluţia intervenţiei:
28 martie 2018:
GRAUR emite comunicatul de presă: „ Faceţi din Academia Română farul integrităţii şi viitorului României ! (Scrisoare deschisă membrilor Academiei Române) ‟.
Comunicatul de presă a fost emis simultan cu informarea personală prin GRAUR a tuturor membrilor Academiei Române asupra cazurilor de autori de scrieri plagiate şi asupra situaţiilor în care instituţia este prejudiciată prin plagiatele realizate sub egida ei în cadrul unor burse de studii, a unor finanţări sau premii acordate.
Efecte:
Intervenţie civică în aşteptare.
© 2018 GRAUR - Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, Cluj-Napoca, România